Det finns många vägar som leder tid till framtiden men i denna film har vi försökt staka ut några riktlinjer till dig som vill tillbedja den heliga bönan på det riktiga viset.  

Kokkaffe

Kokkaffe är en av världens vackraste konstformer. Med eld, grovmalet kaffe och vatten (och möjligen lite salt) kan man skapa en polarvinternatt mitt i midnattssolen. Det finns många vägar som leder tid till framtiden men i filmen nedan har vi försökt förenkla tillbedjan till den heliga bönan.

 

Steg 1.
Lämna staden. Vandra ut på fjället, i skogen eller bura in dig i stugan. Hitta det inre lugnet, inte den där sociala glada ytan du visar upp mot folk, utan det riktiga lugnet.

 

Steg 2.
Gör upp en eld. Samla ihop några kvistar, känn in ditt humör och välj träslag därefter.

 

Steg 3.
Fyll din panna med vatten, gärna från närmsta fjällbäck.

 

Steg 4.
Koka upp vattnet. Många värmer vattnet till precis under kokpunkt, alltså under 100 grader, andra låter vattnet stormkoka.

 

Steg 5.
Ställ av pannan och häll i kaffet. Häll i ungefär så mycket så att en skogsmus kan vandra över kaffet på ytan utan att bli blöt om fötterna. Det är ungefär en full lemmel-kåsa till en panna. Man vill gärna att världen är svartvit men nu rör vi oss in i gråsoner. Vissa lägger redan i kaffet innan vattnet värms, vissa kokar upp vattet igen.

 

Steg 6.
Vänta. Här väljer du vilken ritual som passar ditt kokande. Kanske väntar du i tystnad. Kanske har du med dig lite klarskinn (torkat fiskskinn som gör kaffet klarare). Kaffet sjunker till botten och sen är du klar för steg 7.

 

Steg 7.
Fyll din själ.